Mnoho druhů této potraviny obsahuje pÅ™ÃliÅ¡ mnoho cukru a tuku. PÅ™edem namÃchané müsli ze supermarketu nebo prodejny zdravých potravin Äasto nejsou dobrým zaÄátkem dne, ale prostÄ› dalÅ¡Ãm sladkým pÅ™ÃdÄ›lem. Mnoho tÄ›chto produktů obsahuje tuny cukru, tuku a různých chemických pÅ™Ãsad.
U Äokolády jednoduÅ¡e vÃte, že Äasto obsahuje hodnÄ› cukru. Ale ten je také pÅ™idáván do zdravých ovocných pokrmu z obilnin. Vždy stojà za to podÃvat se na seznam složek na obalu. I když tam nenà výslovnÄ› uveden „cukr“. Za látkami, jako jsou dextróza, fruktóza, glukóza, sacharóza, maltodextrin, karamelový sirup, glukózový sirup, med nebo jeÄný slad se ukrývá skuteÄný cukr.
To platà zejména pro dÄ›tské obiloviny ZvláštÄ› zde je Äasto pÅ™ÃliÅ¡ mnoho cukru a zejména u dÄ›tÃ, je důležité, aby jej nejedli pÅ™ÃliÅ¡ mnoho a Äasto.
ZatÃmco cukr je zdravotnÃm problémem, tuk je problémem pro životnà prostÅ™edÃ. Protože mnoho produktů obsahuje palmový olej. To je extrémnÄ› problematické, Äasto totiž pocházà z plantážÃ, pro které byl vyÄiÅ¡tÄ›n kus pralesa. Klima, biodiverzita a mÃstnà obyvatelé tak trpà kvůli výrobÄ› palmového oleje. Tuk je v prvnà řadÄ› použÃván pro kÅ™upavou chuÅ¥. Obiloviny se peÄou v tuku, aby drželi pohromadÄ› a byly hezky kÅ™upavé.
Recept na zdravé obiloviny
V zásadÄ› je obilovina optimálnà snÃdanÄ›, protože pro nás obsahuje mnoho důležitých živin. Uhlohydráty nám poskytujà snadno dostupnou energii. PotÅ™ebujeme vitamÃny a minerály pro celé naÅ¡e tÄ›lo. Dietnà vláknina má pozitivnà vliv na intestinálnà zdravÃ. NicménÄ› je tÅ™eba vÄ›novat pozornost složkám obilovin. Zdravé müsli je neslazené a nejlépe obsahuje celozrnné cereálnà vloÄky. Obiloviny mohou napÅ™Ãklad obsahovat vloÄky z ovesné Å¡palty, pÅ¡enice, žita nebo jeÄmene nebo jejich smÄ›s. SuÅ¡ené ovoce je také dobrou pÅ™Ãsadou pro müsli, poskytuje vitamÃny a minerály, ale mÄ›ly by být naprosto neslazené. OÅ™echy a semena (napÅ™Ãklad lÃskové oÅ™echy, vlaÅ¡ské oÅ™echy, mandle, lnÄ›né semÃnko, sluneÄnicová semÃnka atd.) obsahujà vysoce kvalitnà nenasycené mastné kyseliny. Za urÄitých okolnostà může poskytnout dostateÄnou a zdravou snÃdani i nÄ›kolik lžiÄek obilovin s Äerstvým ovocem a mlékem nebo jogurtem (nebo jejich veganskými protÄ›jÅ¡ky). V každém pÅ™ÃpadÄ› má smysl kombinovat obiloviny s Äerstvým ovocem. Ovoce dodává mnoho vitamÃnů, minerálů a vláken, které jsou dlouhodobé a dobré pro stÅ™eva.
Â