Protože vánoÄnà i velikonoÄnà svátky jsou doslova pro mnohé „svátky pÅ™ejÃdánÓ, nynà možná pociÅ¥ujete jarnà únavu. Ti, kteřà dodržovali po masopustu i postnà obdobÃ, tak pro své tÄ›lo udÄ›lali nÄ›co správného. Jaro nás doslova láká hlavnÄ› k nákupu Äerstvé jarnà zeleniny. A urÄitÄ› se těšÃme na prvnà Äeské tÅ™eÅ¡nÄ› a jahody. Ne na ty dovážené.
MateÅ™ské mléko nás provázà od narozenÃ. Ale to má jiné složenà než kravské.
Na co bychom ve svém jÃdelnÃÄku ale nemÄ›li zapomÃnat, mléko kravské, kozà a mléÄné výrobky vyrobené jak z kravského, kozÃho, tak z ovÄÃho mléka. SpeciálnÄ› o kravském mléku a jeho produktech je napsáno jak plno negativ, tak i pozitiv. Ale mléÄné výrobky byly, jsou a zůstanou pro náš organizmus stále pramenem zdravÃ. Zvlášť ty zakysané: podmáslÃ, zákys, acidofilnà mléko, jogurty, tvaroh, pÅ™Ãrodnà sýry, syrovátka, zakysaná smetana…
Nejenom že tuto stravu dopřáváme od maliÄka svým dÄ›tem, tyto potraviny by nemÄ›li v naÅ¡em jÃdelnÃÄku chybÄ›t jak v dospÃvánÃ, tak i v dospÄ›losti. Výjimkou jsou samozÅ™ejmÄ› lidé, kteřà trpà laktózovou intolerancÃ, nebo alergiemi na mléko. Po požità mléka a nÄ›kterých mléÄných výrobků tÄ›lo tÄ›chto lidà doslova trpÃ, protože nedokáže vstÅ™ebat mléÄnou bÃlkovinu z kravského mléka.
O kravském mléku a jeho produktech je napsáno plno pozitiv i negativ. Stálo by za zamyÅ¡lenÃ, jestli pÃt mléko trvanlivé – to je způsob zachovánà trvanlivosti mléka formou UHT záhÅ™evem, nebo pÃt mléko Äerstvé.
Podle vÄ›deckých výzkumů mléko obsahuje enzym – xantin oxidázu, který Å¡kodà naÅ¡emu zdravÃ. Pokud pijete trvanlivé mléko oÅ¡etÅ™ené UV záhÅ™evem, tak ledviny ho nedokážou odfiltrovat a následnÄ› může trpÄ›t srdce.
Ale z Äerstvého mléka tento enzym – xantin oxidázu, ledviny dokážou odfiltrovat.
Možná vÃte, možná nevÃte, že ti lidé, kteřà upÅ™ednostňujà nÃzkotuÄné mléÄné výrobky kvůli nÄ›jaké dietÄ›, tak by si mÄ›li vždy nejdÅ™Ãve pÅ™eÄÃst složenÃ, Mnoho nÃzkotuÄných výrobků má mÃsto tuku mnohem vÃce Å¡krobu (kvůli hustotÄ›). Konzumacà nÃzkotuÄných výrobků vaÅ¡emu tÄ›lu nedodáte důležité vitamÃny A, D, K, E. Tyto vitamÃny se vstÅ™ebávajà ve vaÅ¡em tÄ›le pouze s tukem, to znamená tuÄnÄ›jÅ¡Ãmi mléÄnými výrobky.
VitamÃny se rozpouÅ¡tÄ›jà v tucÃch! Ženám, které trpà řidnutÃm kostà – osteoporózou, tak aby vitamÃn D, který je pro nÄ› velmi důležitý, dobÅ™e se vstÅ™ebal, musà konzumovat tuÄné mléÄné výrobky.