Co v létě zavaříš, v zimě jako když najdeš
Čerstvé voňavé plody z lesa či z naší zahrádky. Kolikrát je však příval úrody tak mohutný, že není možné ji všechnu využít hned a v čerstvém stavu. Naštěstí máme hned několik možností, jak tyto chutné a výživné plody uchovat na pozdější použití. V zimě se nám pak budou takové zásoby velice hodit.
Zavařování, sušení, mražení
Jak již bylo řečeno, máme hned několik způsobů, jak uchovat ovoce či zeleninu pro pozdější použití. Jedním z nejpoužívanějších způsobů je jistě zavařování. Můžeme zavařovat džemy, marmelády, zeleninu nebo i již hotové pokrmy. Nejoblíbenější bývá tradičně jahodový džem eshop.koldokol.cz. Sladké jahody nás vrátí do léta pokaždé, když marmeládu namažeme na čerstvé pečivo, naplníme s ní domácí koblihy nebo připravíme lahodné koláče s jahodou náplní. Nejlepší sladké pečení bylo vždycky od babičky. Cítíte také tu vůni léta?
Dalším způsobem uchování potravin je jejich sušení. Pokud máte doma sušičku na ovoce, pak si ušetříte spoustu práce a času. I když vzpomínky na prázdniny, strávené na chalupě, kde na zápraží stály pláty se sušícími se čerstvými hříbky, mají jistě také své kouzlo. Kuchyně, provoněná sušenými křížalami, je pro mnohé také vzpomínkou na krásná letní období. Ovšem na sušení je třeba vybrat opravdu pěkné plody a hlavně je třeba je pečlivě očistit. Jinak bychom mohli později objevit plesnivějící či červíky prolezlé zásoby. A to by byla jistě veliká škoda.
Některé druhy ovoce a zeleniny můžeme i s úspěchem zamrazit. Ovšem doba, po kterou mohou suroviny zůstat v mrazáku je značně omezená. Navíc se vystavujeme možnému problému, pokud by nečekaně na delší dobu vypadl elektrický proud. Ovšem jakýkoli způsob, který nám umožní uchovat domácí ovoce a zeleninu na pozdější použití je vítaný. Trochu té námahy při zavařování či sušení se jistě vyplatí.